
Helal Gıda; İslami kurallar içinde üretilen gıda anlamına gelmektedir. The Codex Alimentarius Komisyonu kurallara göre yasak olan herhangi bir unsuru içermeyen, bu unsurlardan arındırılmış yerlerde veya cihazlarda hazırlana, işlenen, taşınan ve depolanan ürün olarak” tanımlanmaktadır.
Bilindiği gibi yurt içinde ve yurt dışında gıda alıp satmak gerçekten çok zor koşullarda sağlanmaktadır. Gerek tedarikçiler gerekse son müşteri, tükettiği gıdanın HELAL olup olmadığını merak etmekte ve satın alırken helal sertifikası olan ürünleri tercih etmektedir.
Yurt dışına gıda ürünleri satan üreticilerin artık karşısına Helal Belgesi olması şartı getirilmeye başlanmıştır. Bu belge artık güvenilir olmanın yanında üreticinin pazarlama metodu olarak ta kullanılmaktadır.
Helal belgelendirme, ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme yöntemlerini, temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları içinde denetleyen bir sistemdir.
Helal Gıda Belgelendirmenin Yararları Nedir?
- Helal Ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme metodlarını, temizlik, hijyen, sanitasyon ve sağlık şartlarını, katı güvenlik şartları uyarınca denetleyen tarafsız bir gözlemleme, izlenebilme yapısı kurar.
- ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, FSSC 22000 Güvenlik Sertifikalama Sistemi, HACCP, ISO 9001 ve benzer standartlara uygun ve yeni teknolojilere, yeni katkı maddelerine adaptasyonu hızlı bir şekilde takip edebilen, helal bilginin eğitimini almış uygun personel yapısını ve bu personelleri denetim kabiliyetleri kazanmasını sağlar,
- Üretilen ürünün ve üreticinin İslam inancına sahip ülkeler içinde tanınmasını, tercih edilmesini ve tanıtılmasını sağlar.